Uusia haasteita ja uusia mahdollisuuksia < TAKAISIN BLOGIIN

PAREMPIA UUTISIA

calendar

Uusia haasteita ja uusia mahdollisuuksia

24.06.2015

LUE UUDEMPIA UUTISIA OSOITTEESSA PAKOLAISAPU.FI TAI SOSIAALISEN MEDIAN KANAVISSAMME.

 

Uudet tuulet puhaltavat suomalaisessa kehitysyhteistyössä. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa rahoitusta leikataan kaikilta. Kehitysyhteistyön osuus näistä leikkauksista on hallitusohjelmassa 300 miljoonaa euroa plus päästökauppatulot – siis noin 43 % vuoden 2015 budjetista.

 

Järjestöjen suuri huoli on, että 43 % pienempi budjetti tarkoittaa 43 % vähemmän tuloksia projekteissa, joissa pyritään vähentämään köyhyyttä. Esimerkiksi Suomen Pakolaisavun koulutuksista hyötyi vuonna 2014 suoraan tai välillisesti 64 000 ihmistä. Jos budjettileikkaukset siirtyisivät suoraan tavoitettujen ihmisten määrään, vuonna 2016 heitä tulisi olemaan 27 500 vähemmän. 27 500 ihmistä jäisi hyötymättä paremmasta sanitaatiosta ja paremmasta terveydestä, tehokkaammasta ja pitkäjänteisemmästä maanviljelystä tai yrittäjyystaidoista. 43 % vähemmän pakolaisia saisi tarvittavat taidot osallistuakseen yhteisön päätöksentekoon. 43 % vähemmän vanhempia oppisi lukemaan ja tukemaan lastensa kouluttautumista. 

 

Suomen Pakolaisapu tekee kaikkensa, jotta leikkaukset eivät satuttaisi eniten kaikkein köyhimpiä ja haavoittuvimpia avunsaajia. Selvää kuitenkin on, että täydentävää rahoitusta tarvitaan. 

 

126ES 
Kuva: Suomen Pakolaisavun ja kumppanuusjärjestö Sladean toimintaympäristöä Sierra Leonessa.

 

Kentällä tehty ruohonjuuritason koulutus on korvaamatonta. Perusongelmana on laaja ja syvä köyhyys, jota Pakolaisapu pyrkii lievittämään pakolaisten omavaraisuutta lisäämällä. Ensimmäisenä askeleena hyvin suurelle osalle pakolaisista on luku- ja laskutaidon hankkiminen. Lukeminen ja laskeminen avaavat ovet oman yrityksen perustamiselle ja yhteiskunnan päätöksentekoon osallistumiselle. Nämä perustaidot ovat välttämätön edellytys köyhyydestä nousemiselle.

 

Suomen Pakolaisavun lukutaitotyötä ja yrittäjyyskoulutusta voi tukea Parempi lahja -kaupan kautta, ostamalla esimerkiksi Opettajan kuukaudeksi tai Yrittäjyyskoulutuksen naisille. Toiminnan jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta tukemaan tarvitsemme kuitenkin myös jatkuvaa rahoitusta. Kuukausilahjoittajien merkitys on siksi meille entistäkin suurempi. Jos haluat tukea työtämme säännöllisesti, löydät siihen ohjeet täältä.

 

Tavalliselle kansalaiselle valtion roolin kaventuminen antaa mahdollisuuden tarttua itse toimeen. Yksityiset lahjoittajat ovat nyt avainasemassa. He voivat suunnata tarmonsa, toimintansa ja rahansa sinne, mitä itse pitävät kaikkein tärkeimpänä.

 

Tartuthan toimeen. Näytäthän välittäväsi myös maailman heikoimmista ja köyhimmistä. Meidän pienilläkin panostuksillamme on suuri vaikutus maailman köyhimmissä maissa.

 

FaLang translation system by Faboba