Jalkapallo yhdistää kansakuntia - ja pakolaisia < TAKAISIN BLOGIIN

PAREMPIA UUTISIA

calendar

Jalkapallo yhdistää kansakuntia - ja pakolaisia

04.06.2015

 Valkoisena hohtava pallo nousee korkealle horisontissa siirtäviä vuoria vasten. Pitkä leijuva kaari päättyy hiekkakentälle ja tiivistahtinen peli jatkuu. FC Kisura Stars on jälleen kokoontunut jokasunnuntaista matsiaan varten.

 

FC Kisura Stars on Nakivalen pakolaisasutusalueen laitamilla asuvien nuorten oma jalkapallokerho, johon kuuluu 45 jäsentä. Kansallisuudella ei pelikerhossa ole merkitystä, vaan jäseniä on monista eri taustoista.

 

Monista eri kansallisuuksista koostuu myös pelien yleisö. FC Kisura Starsin pelit kokoavat yhteisön hiekkakentän laidalle neljä kertaa viikossa.

Yleisö elää vahvasti mukana pelissä, kannustaa omia suosikkejaan ja vaihtaa näkemyksiä keskenään. Pelit toimivat selvästi yhteisön kokoajina ja keskustelufoorumina.

kerhon vetäjät pienennetty 
FC Kisura Stars -pelikerhon vetäjät Remy, Easy Guy, Etienne ja Yusufu. Kuva: Satu Vesterinen / Suomen Pakolaisapu

”Pelaamme neljä kertaa viikossa. Aluksi saimme pelata ihan rauhassa, mutta pian muut yhteisön jäsenet alkoivat kiinnostua. Tajusimme aika nopeasti, että meillä on suuri ja kiinnostunut yleisö melkein jokaisessa pelissä.”, pelikerhon vetäjät Etienne, Remy, Yusufu ja Peter ”Easy Guy” Dushime toteavat

 

Osallistumismahdollisuuksia nuorille, parempaa yhteishenkeä koko yhteisölle 

 

Sunnuntain pelin jälkeen nuoret kokoontuvat yhteen puhumaan yhteisön asioista ja jakamaan nuoria mietityttäviä ajatuksia. Lisäksi he miettivät miten voisivat omalla esimerkillään parantaa yhteisöä ja toimia johtajina muille.

 

Kerhon vetäjät ovatkin ylpeitä alueen nuorten yhteistyöstä. ”Saimme Pakolaisavun nuorisojohtajien koulutuksesta eväitä siihen, miten voimme toimia yhteisön hyväksi. Kaiken kukkuraksi saimme jalkapallon, siitä koko idea lähti,” nuoret miehet kertovat.

 

Pelien myötä ryhmä on tullut tunnetuksi yhteisössä ja nuorten ääni on päässyt kuuluviin. Johtajuuskoulutus ja pelien kasvattama yhteishenki ovat parantaneet osallistumismahdollisuuksia Nakivalen pakolaisyhteisössä.

 

jalkapallon lento  
Kuva: Satu Vesterinen / Suomen Pakolaisapu

 

Fyysistä ja henkistä terveyttä 

 

Pelitahti on tiivis, pelikenttä laaja. Vauhti melkein pyörryttää tottumattoman katselijan päätä. Jalkapalloilu on pelaajien itsensä mielestä paras tapa pysyä terveenä ja tähän näkemykseen katsojankin on helppo yhtyä.

 

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi jalkapallo helpottaa toimettomuudesta johtuvaa turhautumista. Easy Guy tiivistää ajatuksen: Jalkapallo ohjaa oikealle polulle ja tuo ihmisiä yhteen. Kun voi suunnata energian johonkin hyvään, pysyy poissa huonoilta poluilta.

 

Yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä, vaikutusmahdollisuuksia, fyysistä ja henkistä hyvinvointia. FC Kisura Stars tuo kirkkaasti näkyviin jalkapalloilun merkityksen yhdistävänä ja hyvinvointia lisäävänä voimana.

 

Tahtoisitko antaa jollekin toisellekin yhteisölle mahdollisuuden vuoropuheluun ja mielekkääseen tekemiseen? Jalkapallo on hyvin yksinkertainen tapa lisätä pakolaisyhteisöjen hyvinvointia. Aineettomalla lahjalla tuet Suomen Pakolaisavun työtä pakolaisyhteisöjen parissa.

FaLang translation system by Faboba