Äitiys tulee luonnostaan - turvallinen arki ei < TAKAISIN BLOGIIN

PAREMPIA UUTISIA

calendar

Äitiys tulee luonnostaan - turvallinen arki ei

28.04.2015

Neljävuotias Princess nojaa äitiinsä ja tuijoittaa tyhjää kuumeenkiiltävillä silmillä. Hänellä on malaria ja uusi kuumepiikki on juuri nousemassa.

 

Äiti, 44-vuotias kongolainen pakolainen Vumiliya Engayabosha silittää tyttärensä päätä. ”Ennen lukutaitokurssia perheessä oli malariaa paljon useammin”, hän kertoo.

 

 turvallinen aitiys

Engayabosha on saanut uusia oppeja äitinä lukutaitokurssilta. Kuva: Liselott Lindström / Suomen Pakolaisapu

 

Engayabosha käy nyt Pakolaisavun toisen asteen lukutaitokurssilla. Ensimmäisellä kurssilla hän sai paljon tietoa, josta on ollut apua lastenhoidossa.

 

”Saimme vinkkejä miten koti pidetään siistinä, keittiö puhtaana ja vessa toimivana. Tärkeintä oli kuitenkin oppia, miten lapsia suojellaan malarialta ja mitä lasten tulisi syödä missäkin iässä. Sitä tietoa en ollut saanut muualta”, kertoo kuuden lapsen äiti.

 

Ennen kurssia hän ei tiennyt, että lasten pitää syödä dodoa, vihreää vihanneskasvia. Kurssilla kerrottiin myös, että kaikkea viljelemäänsä ruokaa ei pidä myydä, koska silloin lapset näkevät nälkää.

 

Nakivalen pakolaisasutusalueella Länsi-Ugandassa näkee paljon lapsia, joiden vatsat turvottavat heikon ravinnonsaannin takia. Pakolaisavun kursseilla yritetään paitsi voimauttaa naisia ja miehiä lukutaidon muodossa, myös antaa lapsille parempi arki.

 

”Puhuimme paljon siitä, miten odottavien äitien kannattaa syödä. Neuvolassa pitää käydä ja synnyttää kannattaa klinikalla”, hän luettelee. Engayabosha on synnyttänyt kaikki lapsensa klinikalla, koska kaikki lapset ovat syntyneet pari kuukautta liian aikaisin. Kaksi kuudesta lapsesta on syntynyt Nakivalen pakolaisasutusalueella sen jälkeen, kun Engayabosha tuli tänne vuonna 2007.

 

Lukutaidon monet merkitykset äideille

 

Engayaboshalla on ollut onnea, kun aviomies on tukenut hänen oppimistaan. Hän sanoo olevansa huolestunut muista äideistä, jotka eivät maanviljelyn, ruoanlaittamisen ja lastenhoidon lomassa ehdi opiskella.

 

”Kolmevuotiaat eivät pääse minnekään hoitoon meidän kylässä, olemme liian syrjässä. Äidit pelkäävät, että lapset joutuvat autojen alle, eivätkä uskalla mennä opiskelemaan.”

 

Hän on yhdessä muiden yhteisön naisten kanssa yrittänyt järjestää lastenhoitoa kylässä.  ”Lastenhoitaja haluaa kuitenkin jotain vastineeksi, mutta meillä ei ole mitään annettavaa.”

 

Hänelle oli todella tärkeää oppia lukemaan ja kirjoittamaan, ja hänellä oli syynsä.

 

”Kongossa siskoni riitaantui miehensä kanssa. Mies kirjoitti isällemme kirjeen, jossa hän sanoi, ettei halua enää olla naimisissa vaimonsa kanssa. Nöyryyttääkseen vaimoaan hän pyysi tätä viemään kirjeen isällemme. Jos hän olisi osannut lukea, hän olisi tiennyt mitä hänen miehensä kirjoitti ja olisi myös voinut sanoa, että osa asioista ei ollut totta. Itse en halua joutua samanlaiseen tilanteeseen”, hän kertoo.

 

Nyt Engayabosha osaa jo kirjoittaa kirjeitä ja voi jättää naapureilleen pieniä lappuja. Hän seuraa myös tarkasti perheen tuloja ja menoja.

 

”Tärkeintä minulle on kuitenkin ollut, että pystyn lukemaan lasten kotitehtävät ja opettajien kommentit niihin. En ikinä uskonut saavani toista mahdollisuutta koulunkäyntiin, olen todella kiitollinen siitä!”.

 

Anna äitienpäivälahjaksi turvallinen äitiys. Lahjoituksellasi vaikutat naisten ja lasten hyvinvointiin kestävällä tavalla.

 

Teksti: Liselott Lindström

 

Myös mielenkiintoista:

FaLang translation system by Faboba